Regelbunden mammografi – förebygga bröstcancer

Mammografi rekommendationer för kvinnor är alla åldrar. Kvinnor över 40 år kan vara i riskzonen för att utveckla bröstcancer, liksom kvinnor under 20 år. Äldre kvinnor kan också utveckla mer allvarliga tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom, eller PCOS. Studier har visat att kvinnor som har regelbundna mammografi har en mycket lägre chans att utveckla bröstcancer eller äggstockscancer. Detta beror på flera skäl inklusive regelbunden screening mammografi ökar en kvinnas livstid chanser för att undvika att utveckla olika former av cancer. Allt tyder på att regelbundna mammografi göra att tidig upptäck av cancer får många kvinnor att överleva. Äggstockscancer och bröstcancer är två av de vanligaste typerna av cancer diagnostiseras hos kvinnor. Äggstockscancer drabbar cirka 1,5% av kvinnorna, medan bröstcancer är cirka 1% av kvinnorna. De flesta kvinnor som har diagnostiserats med äggstockscancer har haft cancer i äggstockarna i minst fem år eller mer.

En mammografi, när den används, kommer att hjälpa upptäcka bröstcancer eller äggstockscancer genom en visuell inspektion av en kvinnas bröst, lymfkörtlar eller buk. När den används kan det antingen göras av en radiolog eller en sjuksköterska utövare. Många gånger får du en digital bild av hur brösten ser ut, så att du kan se hur de ser ut med ett mammografi. Det är också viktigt för dig att ha regelbundna check-ups, att hålla reda på din vikt, för att se till att ditt blodtryck är normalt och att se till att dina kolesterolnivåer är fortfarande inom det normala intervallet. Tidig upptäckt av cancer kan vara skillnaden mellan liv och död.

Forskning och diagnos

Ny forskning visar att äldre kvinnor kanske inte har samma chanser att utveckla äggstocks- eller bröstcancer som yngre kvinnor. Detta beror på att vissa tumörer inte sprider sig mycket lätt. Det finns också mer östrogen hos äldre kvinnor, som kan bidra till att förebygga cancer utveckling. Den nya forskningen visar att äldre kvinnor som har screenats för bröstcancer och äggstockscancer kan ha en bättre chans att få ett botemedel mot cancer än kvinnor som inte har haft sin mammografi. Det tyder också på att äldre kvinnor kan minska chanserna att utveckla cancer genom att hålla sig borta från de saker som ökar deras chanser att få cancer, såsom alkohol, tobak och koffein.

Vissa studier visar att yngre kvinnor, som löper stor risk att utveckla äggstocks- eller bröstcancer, är mer benägna att gå på mammografi än äldre kvinnor. Faktum är att kvinnor som är under 40 år har en mindre risk att få äggstockscancer än kvinnor som har diagnostiserats med bröstcancer. Även om sambandet mellan bröstcancer och mammografi har bevisats, är det fortfarande oklart varför detta är fallet. Studier säger att kvinnor diagnostiseras med cancer varannan vecka, och många kvinnor diagnostiseras med cancer under de sista åren av sitt liv. Detta är något att tänka på om du aldrig har haft en mammografi innan. Om du inte har screenats för bröstcancer och äggstockscancer, är det dags att du får en.

Studier påpekar också att det är mycket viktigt för kvinnor att kontrollera med sina läkare och se om de har några andra riskfaktorer för att utveckla äggstockscancer. Kvinnor bör också hålla sin läkare informerade om eventuella förändringar i kroppen inklusive viktökning, ålder, klimakteriet eller eventuella medicinska problem, som diabetes. En förändring i någon av dessa faktorer kan vara en riskfaktor för att utveckla äggstockscancer. Om du får diagnosen äggstocks- eller bröstcancer, en mammografi är ett sätt att din läkare kan hjälpa dig att avgöra om cancern sprider sig eller inte.  Även om du har diagnostiserats med cancer, ett regelbundet besök med din läkare är fortfarande viktigt. Om du fortfarande är frisk, din läkare kan kontrollera om det är något fel med din hälsa, såsom en sköldkörtelsjukdom eller en onormal sköldkörtel.